Odotus

Odotuskuvaus on ihana sukellus teidän elämään ennen häntä. Se on sekä täydellinen muisto vauvalle myöhemmin että juuri sinulle, odottajalle muisto erityisestä ja ainutlaatuisesta ajanjaksosta elämässäsi. 

Odotuskuvaus toteutetaan yleensä viikoilla 32-36 ja yleensä kuvaamme kodinomaisella studiollani. Studio on vaalea ja ilmava ja kuvatkin toistavat tätä samaa mielikuvaa.

Lookiksi sopii hieman arkimeikkiä vahvempi meikki sekä hiukset mielellään auki, löyhät laineet on ikuinen lempparini. Jos haluat käydä ehostautumassa ammattilaisella voin lämpimästi suositella esimerkiksi Folk Helsingissä työskentelevää siskoani, Veera Hartikaista, joka luonnollinen ja parhaita puoliasi korostava tyyli on ihan tyrmäävä! Muistakaa varata myös ehostus hyvissä ajoin, hänen jononsa ovat todella pitkät. 

Kuvaus kestää n. 30-45 minuuttia ja lapset ja mies voivat hyvin tulla mukaan & olla osassa kuvissa. 

Studiolta löytyy muutamia valkoisia raskauskuvauksiin tarkoitettuja läpikuultavia mekkoja, mutta suosittelen ottamaan myös muutaman oman jutun mukaan. 

  • kauniit alusvaatteet & pitkä villatakki tai aamutakki, pysy neutraaleissa sävyissä
  • ilmava upea vaalea mekko, joka korostaa kauniisti masuasi jos sinulta tällainen löytyy
  • jotain kaunista tiukkaa, esimerkiksi yksinkertainen ohut olkaiminen mekko

Kaikkein tärkeintä kuitenkin on, että tulet kuvaustilanteeseen omana upeana itsenäsi. Vaikka olo ei olisikaan enää se kaikkein hehkein niin kamera rakastaa sinua ja itseluottamustasi. Tämä on sinun hetkesi, nauti siitä täysillä! Haluan, että tunnet olosi ihan loistavaksi ja muistat miten kaunis olet - ja miten erityistä aikaa elämässäsi saat elää <3 Tavoitteeni on tehdä odottamisestasi upeaa taidetta, kootaan galleria joka saa huokaamaan ja unohtamaan kaiken muun kuin odotuksen ihanuuden.

Newborn

Newbornkuvaus pitää sisällään kaiken - vauva omana ihanana itsenään pienine yksityiskohtineen sekä kuvat perheen ja sisaruksien kanssa sekä vanhempien kanssa erikseen. Kuvauksessa edetään täysin vauvan tahtiin ja se myös määrittelee kuvauksen ja gallerian luonnetta. 

VAUVA

Vauvalle on tarvittavat kapalot ja muut tarvikkeet studiolla valmiina, pukekaa hänelle matkan ajaksi esimerkiksi body & trikoot tai pyjama mikä on helppo riisua saapuessanne. Teidän ei tarvitse huolehtia mistään muusta kuin paikalle saapumisesta (tiedän, helpommin sanottu kuin tehty!).

Ruoki vauvaa mahdollisimman tiheästi 2-3 tuntia ennen kuvauksia ja varaudu syöttämään häntä heti kun saavutte studiolle jos teillä on alla pitkä ajomatka ja jollei hän ole sikeässä unessa ja pääsemme heti hommiin. Helsinkiläiset voitte tehdä ison syötön kotona ennen lähtöä. Tarkoituksena olisi saada kunnon “maitokoomat” päälle ennen kuin startataan.

Yrittäkää myös pitää vauvaa parhaanne mukaan hereillä; ottakaa kylpy, hengailkaa vaipoissa, kutitelkaa varpaita ja seurustelkaa. Voitte vähän “hössöttää” normaalia enemmän ennen kuvauksia (ilman tuttia), jolloin vauva väsyy tohinaan ympärillään.  Minun täytyy saada keskittyä täysillä kuvaamiseen, joten koittakaa pitää vauvaa vähän hereillä ennakkoon :) 

Kuvaus kestää yleensä 1-2,5 tuntia riippuen vauvasta, unenlaadusta ja nälkäisyydestä. Jos vauva on kevytuninen tai ei yksinkertaisesti nuku, älkää stressatko, otetaan upeat kuvat valveilla & teidän vanhempien lähellä.

Jos mahdollista ottakaa mukaan tutti (minulla on myös studiolla pari paketissaan) vaikka ette olisi tuttia aiemmin antaneetkaan. Voin tarvittaessa käyttää sitä kuvauksen aikana, monesti sillä saa pienen hermoilun taltutettua ennen syömistä.

Studiolla on pesupiste, mutta vaihdan vauvan vaipat ja siivoan sotkut luomuwipesien avulla niin saadaan mahdollisimman vähän ylimääräistä trafikkia aikaiseksi.

VANHEMMAT JA SISARUKSET

Ensimmäisenä haastava mutta tärkeä kohta; äiti, koita välttää kahvin juomista saman päivän aamusta alkaen. Kofeiini vaikuttaa vauvaan välittömästi pitäen hänet virkeämpänä.

Äidit ja isät – olette ne tärkeimmät pienellenne – ja erittäin tärkeitä myös kuvaussessiossamme. Rakastan tallettaa vanhempien ja vauvan uniikkia suhdetta kuviksi. Aivan kuten jo synnytyssalissa opastetaan; ihokontakti on se juttu.

Sisarusten mukaanottaminen kuviin on mieletön keino taltioida kauniiksi muistoiksi tämä ainutkertainen hetki teidän kaikkien elämässänne.

VAATETUS

Kuvauksiin suosittelen pukemaan jotain yksinkertaista ja vaaleaa. Vaatteissa voi olla jotain kaunista tekstuuria sekä hempeitä sävyjä.

Sisarukset voivat olla ihan alupaidoissa tai kepeissä topeissa. Pienet pojat ovat myös äärettömän suloisia ihan yläosattomissakin.

Isille päälle t-paita tai vaarinpaita ja äidille teeppari tai vaihtoehtoisesti kauniisti laskeutuvaa toppi. Vaaleahkot farkut tai muut housut ilman kulutuksia näyttävät parhaalta. Ihopinta näyttää kuvissa aina kauniilta. Paitoihin ei logoja tai tekstejä.

Tarkista kynsilakat ennen kuvausta, paljaat kynnet toimivat paremmin kuin rosoillut lakkaus. Ei suuria koruja kuviin. 

Hiukset ovat parhaimmat auki, mikäli vaan suinkin ehdit niin löyhät laineet näyttävät aina upealta! Meikiksi suosittelen ihan hieman arkimeikkiä voimakkaampaa, mutta silti kevyttä ja hempeää lookia.

Studiolla on todella kuuma ja sisaruksille vähänlaisesti tekemistä, kannattaa napata heille ulkoiluvaatteet mukaan sillä tien toisella puolella on puisto ulkoilua varten. 

STUDIO

Studioni sijaitsee Helsingin Töölössä osoitteessa LINNANKOSKENKATU 10, 00250 HELSINKI. Liikehuoneisto on katutasossa. Kadulla on reilusti katuparkkeja, tulkaa kuitenkin hyvissä ajoin huudeille niin ehditte saada hyvän parkkipaikan mikäli tulette autolla. Studio sijaitsee vyöhykkeellä 2 ja suosittelen lataamaan esimerkiksi Easy Park-sovelluksen jo valmiiksi puhelimeen.  Studiolla ei ole erillistä odotustilaa, joten saavuttehan sisään niinhin aikoihin kun kuvaus on sovittu, jottette joudu turhaan odottelemaan ulkona.

Studiolla on wc & pieni takahuone eväitä ja kahvittelua varten. Voitte varata mukaan esimerkiksi hyvän kirjan tai muuta viihdykettä itsellenne. En tarvitse teitä kuvauksen aikana muuhun kuin vauvan syöttämiseen, jollei hän ruokaile tuttipullosta.

Myöhästymisestä, ohjeista tai sairastumisesta yms soittaisitteko tai lähettäisittekö tekstiviestiä puhelimeeni 0400261513.

Studio 10

Studio 10 kuvaukset on ihana mahdollisuus tallentaa upean lapsesi olemusta ja persoonaa sellaisena kuin hän on. En käytä mitään rekvisiittaa vaan Studio 10 sisältää yksinkertaista ja aitoa, fiilispohjaista kuvaa asioista joilla on oikeasti merkitystä. 

Kuvaukset pidetään mahdollisimman lyhyinä, yleensä noin 30-45 minuttia. Esimerkiksi yksivuotiaan jaksamiskäyrä on käytännössä noin 15 minuuttia pitkä ja lapset kyllä aina tietävät, koska heidän mittansa on täysi. Rakastan lasten kanssa bondaamista ja hassuttelen paljon sen mukaan mitä kukin lapsi on valmis vastaanottamaan, mutta kuten tiedät, lapsia ei voi käskeä ja vaatia käyttäytymään jollain tietyllä tavalla ja siksikin toivon sinulta paljon kärsivällisyyttä ihanan lapsesi kanssa. Jos hän ei hymyile sitä million dollar-hymyään mitä aina muuten saatte kotona ihastella niin se on ihan fine, sellainen hän myös on. Välillä vakava, välillä jännittävä uusien ihmisten seurassa. Täydellisen tallennettava sellaisenaan. 

Lapset aistivat vanhempiensa mielentilan ja odotukset; älä odota mitään. Älä kommentoi mitään negatiivista vaan kehu, kannusta ja nauti hänestä vaikka hän ei olisikaan yhtään kuten odotit tai käyttäytyisi niinkuin oletit. Minä olen äiti myös, olen nähnyt kaiken ja tiedän ja ymmärrän, ettei kaikki aina mene niinkuin me toivotaan. Mutta se ei haittaa. Mitä enemmän rentoudut ja annat tilanteen kantaa sitä paremmin kuvaus etenee. 

Perhekuvissa keskity omiin ilmeisiisi ja rentoutuneeseen olemukseen, minä huolehdin kyllä lapsista, nauti olostasi <3 

Ikuisuuskysymys taitaa olla että mitä ihmettä olisi hyvä pukea päälle ? Paras ohjenuora on pitää kaikki todella vaaleana, yksinkertaisena ja mahdollisimman vähän päälle mitään levotonta kuviota. Valitse kuviin logottomat ja printittömät paidat. 

Mitä pienempi lapsi sitä enemmän ihoa esiin, vuoden ikäisillä ja sitä nuoremmilla ihan paljaspeppukuvatkin ovat aivan täydellisiä! Muuten lapsille päälle paljon valkoista, murrettuja sävyjä ja laadukkaita, yksinkertaisia materiaaleja. Ei sukkia tai sukkahousuja, varpaat on ihanat! En suosittele mitään valtavia pantoja tai muuta häiritsevää, lapset ovat pääosissa, eivät tyllit.

Aikuisille samat tyylivinkit; vaaleaa, maanläheistä ja yksinkertaista, se toimii aina ja näyttää hyvältä jokaisella. Studio on vaalea ja yksinkertaisuutta korostava; saatte ihanan rauhalliset kuvat kotinne seinille oikeilla, hillityillä vaatevalinnoilla. Vaatevalintanne määrittävät ison osan perhekuvienne lopputuloksesta! 

Perhekuvaus

Suurimman osan perhekuvauksista toteutan ja pitkälti Suomen säistä ja asiakkaiden toiveiden johdosta touko-syyskuussa. Pyrin bookaamaan kaikki perhekuvaukset mahdollisimman iltaan (klo 19->) täydellisen valon optimoimiseksi, tarkka aika riippuu siis myös vuodenajasta ja auringon liikkeistä.

LAPSET

Lapsia kannattaa valmistella kuvausta varten, mutta sen sijaan että uhkailet heitä käyttäytymään kunnolla muista kertoa, että tämä on oikeasti KIVAA! . Kiristys ja uhkailu toimivat monissa asioissa, mutta harvemmin tässä – lapsi stressaa, sulkeutuu ja näyttää apeaa naamaa jos hän kokee, että vanhemmat turhautuvat. Älä edes käske heitä “olemaan kunnolla” tai “hymyilemään sitten!” vaan ohimennen kerrot tästä mukavasta tulevasta tapahtumasta. Tavoitteeni ei ole kuvata lapsianne vain kun he hymyilevät ja ovat kunnolla vaan silloin kun heillä on hauskaa ja saan heihin kontaktin.

Älkää tuoko mukananne herkkuja, yleensä ne vain häiritsevät kuvausta. Jos ette halua muovihärpäkkeitä ja soivia helistimiä kuvaan, suosittelen ettette ota niitä edes mukaan. Mitä et halua kuvaan älä anna.

ISÄT

Äidit… Tuntuuko siltä että isät eivät ole aivan niin innoissaan kuvauksiin tulosta kuin te? Pitäkää huoli, että isät tietävät myös tämän olevan kivaa ja stressitöntä, heidän toivotaan vain viettävän vähän normaalia perhekivaa lastensa kanssa. Totta puhuakseni meillä äideillä taitaa olla pieni tarve päästä sanomaan napakasti silloin kun itse stressaamme jotain, kokeillaan olla sättimättä kuvauksissa (ja muutenkin) kyllä ne isät hoitavat homman kotiin!

TYYLI

Mitä päälle? Oi, vanha kunnon kysymys aina kun tulee puheeksi valokuvaukseen meno. Annan ohjenuoria, mutta ehdottomasti voitte toteuttaa niitä omalla tyylillänne, toivonhan että olette ehdottomasti itsenne näköisiä vaatteissa joissa viihdytte, ettekä näytä Helianna Hartikaisen käsitykseltä muodista.

KERROKSET. Ehkä suurimmat onnistumiset ja ero ihanan ja täydellisen gallerian välillä muodostuisi tällaisista kokonaisuuksista; pikkujätkillä t-paita, jonka päällä vaarinpaita tai rento neule jos on kovin kylmä. Farkut & shortsit toimivat aina ja höystää voit tyyliä hyvännäköisillä hatuilla. Minineidellä rakastan kaikkea hippimäistä. Liehuvia helmoja, pitsiä, hattuja ja söpöjä koruja. Myös maanläheiset “hippi”pannat (kyllä, rakastan kaikkea boheemia!) ovat huippuja!

Huom: vältetään jooko muovisia kukkapantoja ja muuta sälää joka vie huomion meidän ihanilta pieniltä tyypeiltä!

YHDISTELY. Jokaisen teistä ei tarvitse pukeutua saman väriseen ja malliseen t-paitaan, mutta olisi hienoa, jos miettisitte hetken aikaa kokonaisuutta. Mikä on teidän perheen väri? Itse pukisin meidän jengille: Minulle rento maximekko, tyttärelleni suloinen liehuva mekko & käsikoruja, pojalleni shorsit & rento t-paita ja miehelleni shortsit, sandaalit ja neule. Luottakaa tyylitajuunne!

Jos pää lyö kertakaikkiaan tyhjää niin vaaleilla sävyillä voi harvemmin mennä vikaan. Rentoa, vaaleaa ja hyvännäköistä.

PÄÄSTÄ VARPAISIIN. Muistakaa huomioida muun pukeutumisen lisäksi myös kenkävalinnat! Mielellään ei juoksulenkkareita tai Hello Kitty -crocseja vaan pojille rennot, tyylikkäät kengät kuten conssit, purjehduskengät tai sandaalit. Tytöillä toimivat conssit siinä missä pojillakin, mutta suloiset sandaalit tai vähän rouheammat nilkkuritkaan harvoin pettävät!

MITÄ EI KANNATA PUKEA. Reisitaskuhousut ja kauluspaita on setti minkä jättäisin kotiin. Myös “muoviset kiinamekot” ovat vähän hullunkurisen näköisiä Suomen luonnossa. Turha vastakkainasettelu sävyjen kanssa on myös lopputuloksen kannalta häiritsevä. Koittakaa pysytellä melko neutraaleissa & luonnonläheisissä sävyissä, toimivat parhaiten värimaailmassani.

KUVAUSPÄIVÄ

Lapset 

Muutama vinkki ja pointti päivään: Kuten sanottu, palkinnot ovat jälkeenpäin todella ok! Mutta kuvauksen yhteydessä ne yleensä vain sotkevat ja vievät lasten huomion. Parasta siis pitää snacksit autossa tai laukussa kunnes olemme lopettaneet.

Muistakaa huolehtia, että lapset käyvät vessassa ennen kuvausta. Näin saamme mahdollisimman katkottoman session.

Koko illan setti: Kuvaukset pienempien lasten kanssa (alle 2-vuotiaat) kestää yleensä noin tunnin, maksimissaan puolitoista, se tuntuu olevan se aika minkä he jaksavat keskittyä. Jos (ja kun) olemme varanneet aikanne mahdollisimman myöhään ja lapset eivät ole tottuneet valvomaan, koittakaa siirtää tämän yhden päivän kohdalla päiväunia hieman myöhemmäksi. Ja usein ulkoilukiva antaa ihmeellisesti lisää energiaa ja normaalin nukkumaanmenoajan yli jaksaakin yllättäen valvoa.

Isommilla lapsilla kannattaa varautua jopa 1,5 tunnin kuvaukseen. Isompien lasten kanssa koitetaan jooko välttää kommentteja tyyliin “ Tuo ei ole sinun OIKEA hymysi!”. Tunnistan kyllä oikean hymyn ja vaikka räpsisin menemään niin lähinnä teen vain kameraa lapselle tutuksi, kyllä se hymy sieltä tulee.

Minkä ikäiset lapset teillä ikinä onkaan, teen kaikkeni, että meillä kaikilla olisi kivaa, lapset kiinnostuvat ja saadaan teille täydelliset kuvat muistoksi näistä spesiaaleista vuosista.

Minikuvaus: Kuvaus kestää yleensä n. 20 minuuttia, mutta rennon hyvä valmistautuminen on siltikin avain onnistuneeseen settiin. Muistakaa vessailut, syömiset, juomiset ja tarvittaessa oikein ajoitetut päiväunet.

Vanhemmat

Jos ette ole kuvassa niin olkaa vaan ihan rennosti ottamatta osaa kuvaukseen, jollen erikseen pyydä apua. Monesti vanhemmat kokevat painetta ottaa osaa, naurattaa tai höpötellä, mutta se lähinnä häiritsee lapsen keskittymistä minuun (ja siihen kameraan). Ei tarvitse tehdä hassuja ääniä eikä ilmeitä 🙂

Haluan antaa lapsille mahdollisuuden leikkiä kanssani, lämmetä hieman, joten älkää murehtiko jos he eivät alkuun hymyile tai lähde mukaan hassutteluuni. Luottakaa kuvaukseen ja kuvausprosessiin. Kun keskitytte lapsiinne, älkää unohtako keskittyä myös itseenne! Keskittykää ilmeeseenne, olemukseenne ja koittakaa olla vetämättä leukaa rintaan, näistä harvemmin kukaan pitää. Kauneinta mitä kamera voi tallettaa on hyväksyvä itseluottamus.

Muistakaa, että myös te olette kuvassa kun yritätte saada vauvaa hymyilemään sylissänne! Kaunista hassuttelua siis! Pyrin kiinnittämään huomiota parhaani mukaan teihin jokaiseen ja korjaamaan jos jokin asia kuvissa ei toimi. Ohjailen teitä pitkälle, mutta ehjää ei kannata korjata – eli jos ilmeet ja asennot toimivat voitte jatkaa sitä mitä teette.

Sää 

Vaikka olisitte miettineet teille täydelliset asukokonaisuudet kuviin niin muistakaa silti pukeutua sään mukaan! Jos ilma on odotettua kylmempi, laittakaa neuleet päälle  ja vastaavasti taas helteellä on syytä vähentää kerroksia. Hikoilevilla lapsilla ei koskaan ole kivaa! Ja vastaavasti sinisenä täriseviä huulia en saa photoshopattua normaaleiksi. Jos keli on todella kylmä tai kuuma koitan pitää kuvauksen mahdollisimman lyhyenä!

Kuvaamme kaikella säällä paitsi sateella. Mikäli juuri teidän aikaanne sataa sovitaan uusi aika mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Pilvinen sää on ihan todella kaunis kuvissa, joten älkää huoliko jos ilta ei ole aurinkoinen – kuvat tulevat silti rokkaamaan!

Sairastuminen 

Sateen lisäksi toinen kurja asia on sairastuminen. Varsinkaan lapset eivät jaksa tsempata kipeänä tai vähän huonovointisena parhaimpaansa – varsinkaan olemaan kuvattavana. Heti kun huomaat, että lapsenne saattaisivat olla sairastumassa, otathan yhteyttä, katsotaan jos saisimme aikaamme siirrettyä.

Menu - Menu +